Въглен в пепелта – Сабаа Тахир

 Автор:Сабаа Тахир

Дата на издаване:Май 2015

Корична цена:15 лв.

Страници:432

Империята на Воините е най-могъщата военна сила в познатия свят.Армиите ѝ смазват всяка съпротива, благодарение на по-добрите си оръжия и безмилостните си войници. Завоеванието, което слага началото на империята, е държавата на  Книжниците – някога велика цивилизация, обсебена от жаждата за знание, чиято култура е почти напълно заличена след пет века робство.

Лайа е обикновено  момиче от Книжниците, което живее с брат си при дядо си и баба си. Една вечер имперски отряд напада дома им, убива дядо й и баба й и пленява брат ѝ. Лайа успява да избяга, свързва се с бунтовническото движение в града и успява да ги убеди да ѝ помогнат. В замяна се съгласява да бъде изпратена като шпионин в крепостта, където се обучават най-страховитите имперски воини – Маските. Ако се окаже полезна и намери ценна информация, брат й ще бъде спасен.

В същата крепост Елиас Валерий планира да дезертира след дипломирането си. Въпреки, че е наследник на един от най-могъщите имперски родове, жестокостта на Воините му е чужда и единственото, което желае е свобода. Плановете му се променят, когато е обявено,че по силата на древен закон, следващият император ще бъде избран измежду четиримата най-добри ученици в крепостта. Елиас е един от тях.

Скоро Елиас и Лайя ще разберат, че техните съдби се преплитат и изборите им ще променят

съдбата на самата Империя.

„Бойното поле е моят храм. 

Върхът на меча е моят свещник.

Танцът на смъртта е  моята молитва.

Убийственият удар e моето освобождение.“

Още от началото на книгата бях запленена от новият свят, създаден от Сабаа Тахир. В него се преплитат красивото и грозното, доброто и злото, страха и смелостта, сътворявайки една уникална история. 

Историята е предадена от двама наглед различни герои (Лайя и Елиас), които си приличат много повече, отколкото осъзнават. И двамата желаят свобода, която за съжаление в техния свят е почти недостижима.

Лайя е момиче, съпътствано от смъртта през целия си живот – първо умират родителите и сестра й, поле и баба й и дядо й, а брат й е пленен от поробителите на тяхната раса (Книжниците) – Войните. В книгата ставаме свидетели на личностното й израстване. Най-голямото й желание е да освободи брат си, дори и ако за целта жертва живота си.

Елиас е обучен да убива.Той е  един от Маските – елитни войни, изучаващи в Блекклиф изкуството на войната. Но той не е като другите – не се наслаждава да убива и измъчва невинни хора. Решен е да избяга, но точно преди да осъществи плана си е избран да участва в изпитанията за избор на нов император. Дали ще запази душата и живота си след тежките и смъртоносни изпитания?

Когато Лайя, решена на всичко, за да освободи брат си, е изпратена под прикритие в Блекклиф, съдбите на двамата се преплитат. 

Четейки тази книга се потапяме в този нов, непознат досега свят. Аз лично бих препоръчала на всички, които не са я прочели, да го направят, защото наистина си заслужава отделеното време. С радост бих прочела и втората книга и я очаквам с нетърпение.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s