Тъмна дарба – Александра Бракен

Когато Руби се буди на десетия си рожден ден, нещо в нея е различно. Нещо достатъчно притеснително, че да подтикне родителите й да я заключат в гаража и да повикат полицията. Нещо, което я изпраща в Търмънд, брутален правителствен „рехабилитационен лагер“. В действителност Руби успява да преживее мистериозното заболяване, което погубва повечето деца в Америка. Но тя и останалите като нея оцеляват, като се сдобиват с нещо много плашещо – умения, които не могат да контролират.

Вече на шестнайсет, Руби е една от опасните.

От самото начало на книгата бях пренесена в свят, различен от нашия, който ме накара да забравя за всичко около себе си и да осъзная колко незначителни са проблемите и грижите ми в сравнение с тези на главните герои. Всичко беше толкова реалистично описано, сякаш наистина се намирах там, преживявайки заедно с Руби, Лиам, Дунди и Зу всички приключения, минавайки през различни предизвикателства с тях, чувствайки страха, болката и тъгата им, но и виждайки истинското им приятелство, сплотеност и готовност да пожертват живота си един за друг.

Руби е човекът, през чиито очи виждаме всичко, ставащо в този свят на разруха, смърт и мъчения. Отначало изпълнена със страх от дарбата си и последиците от нея, тя не намира сили в себе си да се опълчи на съдбата си, но в последствие, когато среща Лиам, Дунди и Зу, ние ставаме свидетели на огромната промяна, която става с нея. Тя се превръща в силна, смела, борбена и готова на всичко да защити приятелите си жена.

Лиъм е лидерът на малката групичка приятели. Той винаги е готов да види само хубавите страни, дори в най-лошите ситуации и най-злонамерените хора. Външно е винаги усмихнат и безгрижен, но отвътре е измъчван от вина, смятащ че е отговорен за смъртта на приятелите си.

Дунди е най-умният в групата, но в същото време е и човекът с най-мекото сърце. Първоначално доверяващ се трудно на Руби, той се държи зле с нея, но връзката между тях  бързо прераства в истинско приятелство.

Зу е най-малкият член на групата. Още дете, тя е преживяла толкова много травмиращи събития и болка, че е престанала да говори. И въпреки че е дребно и добро момиче тя притежава унищожителна дарба. Зу е една от Жълтите.

Въпреки че краят на книгата разби сърцето ми, наистина се радвам, че я прочетох. Препоръчвам я и на вас. Ще се потопите в този свят и няма да можете да спрете да четете, а накрая ще искате още.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s