Бляскавият двор – Ришел Мийд


Аделейд, младата графиня на Ротфорд, е поставена пред избор – да спаси семейството си от разоряване, като се съгласи на натрапен брак и бъдеще без шанс за промяна, или да избяга, оставяйки целия си предишен живот за гърба си. Вярна на несломимия си дух, Аделейд разменя мястото си с това на личната си прислужница, което я отвежда сред лъскавите коридори на Бляскавия двор. Бляскавият двор е училище по етикет със строги вътрешни порядки, което превръща момичетата от бедно потекло в истински дами, за които после намира богати съпрузи в Новия свят. Момичетата, които се стараят, могат да се надяват на блестящо бъдеще, толкова различно от всичко, което познават до момента. Аделейд идва от свят на разкош, но никога не е можела да избира пътя си сама. Залогът е еднакво висок за нея и съученичките ѝ – Бляскавият двор е пътят към тяхното спасение, а изкачването в йерархията му – единственият начин. Но мрачни загадки управляват привидно лъскавия Двор. Момичетата може би са по-застрашени вътре, зад тежките му порти, отколкото навън в свят, разкъсан от войни, расизъм и религиозен фанатизъм. С помощта на Седрик – син на самия господар на Двора, Аделейд ще трябва да се бори да се добере до истината, преди да е станало твърде късно. Но дали и Седрик не крие опасни тайни?

От около два месеца не съм писала ревю, затова, въпреки че завърших „Бляскавият двор“ преди доста време, реших да споделя мнението си за книгата. Все пак никога не е твърде късно. Когато за пръв път видях, че ще бъде издадена поне два дни по-късно все още подскачах от радост. Това се случи, защото съм огромен фен на Ришел Мийд и обожавам ,,Академия за вампири“ и ,,Кръвни връзки“.
Сега, обаче, имам противоречиво мнение за книгата. От една страна, ми хареса колко оригинална е историята и в същото време сравнима със сюжетите на много други произведения. Поне за мен съпоставянето с „Отнесени от вихъра“ беше неизбежно, както и с някои от книгите на Джейн Остин. От друга страна, стилът на авторката е в крак със съвремието, което прави книгата по-лека за четене и възприемане от класическите романи. В  ,,Бляскавият двор“ са съчетани точното количество романтика и приключения. За съжаление, обаче, не харесах това, че те са струпани в края на книгата. Началото се чете доста бавно и трябва търпение и свободно време, докато се стигне до интересната част.
И въпреки всичко това, все още оставам позитивно настроена. Все пак има доста примери за поредици, в които първата книга е слаб старт, но втората компенсира негативните страни. Най-очевидният за мен пример е ,,Двор от бодли и рози“. От втората книга на „Бляскавият двор“ очаквам да е толкова добра колкото „Двор от мъгла и ярост“, въпреки че между сюжетите на двете няма почти  никаква база за сравнение. Ще остана оптимист, докато не се уверя в обратното.
Също така друга причина да очаквам втората книга е, че искам да проследя развитието в характера на Аделейд. Отначало образът й не беше много добре развит и тя беше леко ограничена откъм знанията си за външния свят (което разбираемо, защото сюжетът на цялата книга до някаква степен се върти именно около това как едно момиче от висшето общество вижда света на обикновените хора и се учи да живее в него) и беше интересно да се проследи всекидневната й борба за оцеляване и начинът, по който придобива сила, смелост и увереност.
Разбира се, Седрик също не остава незабелязан. Помощта му,  ценните му съвети и съобразителността му  спасяват живота и „репутацията“ на Аделейд неведнъж. За това помагат, като добри приятелки, и Тамзин и Мира, с изключение на няколко спора, за щастие резрешени бързо.
И аз като един много повърхностен човек ще завърша така: Ако не поради друга причина, трябва да прочетете ,,Бляскавият двор“ заради красивите дрехи, прически и бижута. И нека заедно да се надяваме, че следващата книга ще ни изненада приятно.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s