За еднаквите сюжети в книгите 

​От доста време имам желание да напиша този пост и най-накрая се реших, след като в час по литература водихме подобна дискусия. Първоначално смятах да го направя само за съвременните книги, но след подробното разискване на въпроса, реших да се задълбоча по темата. Оказа се, че почти всички книги (или поредици), които четем, колкото и оригинален сюжет да мислим, че имат те, следват древен шаблон, използван още в най-старите митове и легенди, а после и в приказките (може редът да е разменен или някои компоненти да липсват, но в голям брой от случаите повечето присъстват). Има около 30 стъпки, които изграждат почти всяко произведение, но аз ще изброя само няколкото, които смятам за най-често използвани (смятам за дам и по няколко примера за всяка, като започнем от митове и приказки и стигнем до съвременни бестселъри).
1. Героят е ощетен/лишен

Всичко започва по този начин и като се замисля в повечето книги (а също приказки и митове) наистина е така. От Снежанка и Пепеляшка, принудени да се трудят по цял ден, до Хари Потър, който останал без родители, трябва да живее при тираничните си леля и вуйчо.

2. Белязване на героя

Понякога в началото на книгата, понякога в края, всеки главен герой е откроен с нещо от останалите (от божествената сила на Херкулес и дългите коси на Рапунцел, до белега на Хари Потър и званието „Убиецът на Адарлан“ на Селена Сардотиен).

3. Забрана и нарушение, последвано от наказание 

В този момент нещо бива отнето или забранено на героя под заплаха от наказание. Пепеляшка отива на бала, а Спящата красавица докосва вретеното и е прокълната с непробуден сън. Същото се отнася и за Фейра, която убивайки вълка, нарушава споразумението с елфите и е наказана с отделяне от семейството й и отвеждане в Притиян.

4. Заминаване

И тук стигаме до следващата точка в списъка. На това място може да присъства всичко, от символичните пътувания, до дългите и изпълнени с опасности приключения. За пример служат както отвеждането на Снежанка в гората от ловеца, така и завръщането на Роуз Хатауей и Лиса Драгомир в академията „Св. Владимир“.

5. Поставяне на задача

Понякога поставена доброволно, а понякога и дадена против желанието на героите, тази задача изпитва качествата им и изгражда личността им (подвизите на Херкулес, задачата на Роуз да пази Лиса, подвизите, възложени на Пърси и Анабет).

6. Поява на враг

Разбира се, една книга не може да е интересна, без конфликт, който читателите да следят. И какъв по-добър начин за това, от създаването на един завършен и многостранен образ на съвършения злодей? Тук просто мисля, че няма нужда да давам примери, те и без това са твърде много.

7. Смъртна опасност

В повечето фентъзи книги тази част е неизбежна. За да премине успешно през изпитанията и изгради личността си, героят неминуемо трябва да премине през серия изпитания, застрашаващи живота му, а понякога и този на помощниците му.

                              

8. Битка с неприятеля и победа

В повечето книги и поредици точно това се очаква от края, а и какъв по-добър завършек от щастливия?

                             ***

Честно казано, първоначално бях доста скептична по въпроса и за доказателство, че не е вярна тази теория, започнах да прехвърлям сюжети на различни книги в главата си. Колкото повече изреждах, толкова повече откривах сходствата между тях и начина, по който дори и бегло следваха зададения шаблон. Все още се опитвам да осъзная това, но написването на тази публикация, наистина ми помогна да изясня мислите си. Надявам се да е станала интересна и информативна!

Advertisements

9 thoughts on “За еднаквите сюжети в книгите 

 1. Постът е добър и много се зарадвах, че видях нещо различно от обичайното. Определено за посочените от теб примери е така. Имам предвид, че всичко, което си казала е вярно (според мен). Но цялата публикация ме навежда на мисълта, че определено трябва да разнообразиш откъм литература. Има литература, при която просто подобно нещо липсва. 🙂

  ПРЕПОРЪЧВАМ ,,Богат беден“- Ъруин Шоу

  Liked by 1 person

  1. Да наистина имам нужда от малко разнообразие, просто в последно време се насочвам само към книги с подобни сюжети и с радост ще прочета нещо различно 😄

   Like

   1. Да… Аз гледам да се прехвърлям между жанровете напоследък, затова и не ми се е набило на очи. Но наистина се среща. Най-вече във фентъзи романите (,,Двор от рози и бодли“, ,,Двор от мъгла и ярост“ и прочие). 🙂

    Liked by 1 person

 2. Като цяло епическият литературен род е изградена на този принцип – експозиция – представяне на героите, времето, мястото и прочие, завръзка, кулминация – епичният момент в книгата или бурята от емоции и действия, и развръзка, като в някои творби има и епилог, който обаче не е задължителен. Еднаквостта, която откриваш, се дължи на това, че писателите няма как да измислят нови композиционни смислови части. Или поне на това го отдавам аз.
  Интересен пост. 🙂

  Liked by 1 person

 3. Абсолютно вярно! Всяка дума!
  Но не е ли именно това, което ни привлича в литературата? Фактът, че главният герой е също толкова несъвършен, колкото и нас. Че злодеите, колкото и планове да градят, никога няма да успеят да победят доброто. Че накрая, въпреки всички трудности, нашите любими главни герой се преборват с всяко изпречило се на пътя им препятствие. И животът им става една идея по-добър 🙂
  И аз осъзнавам, че понякога книгата трябва да бъде по-разчупена, но дали ние читателите ще бъдем щастливи, когато любимият ни главен герой бъде победен от злодея и умре?
  Всичко, което каза е правилно и съм напълно съгласна с теб, но и книгите като живота имат някакъв опредлен ред и това явно е техният 🙂
  Прекрасен пост! Обожавам такива, в които блогърите разсъждават по-толкова важни теми!
  Лека и книжна събота ^^

  Liked by 1 person

  1. Мерси😄 Наистина четем книги точно затова понякога, за да видим как всичко се подрежда и надявайки се, че и при нас ще се случи 😄

   Like

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s