5 забранени книги

Хей! Отново съм тук с една малко по-различна тема. Преди време имах да пиша есе, във връзка с което направих проучване за различните книги забранени от закона по определени причини, най-често политически, а също попаднах и на смятани за опасни и пълни със зла сила четива (за тях в следваща публикация). Сега да се върнем на темата – какво може да направи една книга толкова застрашителна, че да бъде забранена със закон. И ако това не е най-яркото доказателство за силата на литературата, какво друго?

1. „Шифърът на Леонардо“ – Дан Браун

Тази толкова популярна книга е забранена в Ливан и си е спечелила недоволството на католическата църква, поради теориите, които са изразени във връзка с Иисус, Мария Магдалена и детето им.

 

2. „1984“ – Джордж Оруел

Тъй като тази антиутопия представя един доста мрачен поглед към тоталитарното управление, тя е забранена в много от комунистическите държави.

 

3. „Сатанински строфи“ – Салман Рушди

Забранена книга и автор, обявен за вероотстъпник, за чиято глава се дава награда от над 3 милиона. Защо? По простата причина, че съдържанието на това опасно четиво води до масови протести в арабския свят и множство убийства.

4. „Лолита“ – Владимир Набоков 

Още след издаването си е била забранена и заклеймена във Франция, Великобритания, Белгия и др., поради съдържанието си.

 

5. „Хари Потър“ – Дж. К. Роулинг 

Да, когато го видях и аз бях доста учудена. Но дори една толкова популярна книгае била забранена, изгаряна и конфискувана в Америка.

 

***

 

В България през комунизма също е имало забрана за някои книги, а много други са били преработвани според стандарта. Пример са „Лице“ на Блага Димитрова и „Тютюн“ на Димитър Димов, които са били пренаписани спрямо зададените норми.

След това си проучаване се убедих, че историята на някоя книга може да бъде също толкова интересна, колкото и самото й съдържание. И разбира се получих един доста важен урок: никога не подценявай силата на литературата.

Advertisements

3 thoughts on “5 забранени книги

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s