5 забранени книги (2 част)

Хей! Тъй като точно това ми проучване ми донесе място на втори кръг на 1000 стипендии, реших да кача още нещо за забранените книги. Дойде време отново да се разровя из интернет по темата и ето какво открих този път (тук може да видите 1 част):

bdf914448dfef3e09d228ae9e977fe9a

1. “Вълшебникът от Оз” от Л. Франк Баум

Дори една толкова невинна и интересна детска приказка се е струвала опасна в повечето американски библиотеки и училища. Очевидно силната воля на главната героиня не е била по вкуса на всички, а опълчването ѝ срещу един дори и измислен диктатор – немислимо.

 

2. “Алиса в страната на чудесата” от Луис Карол

Ето още една детска книга, която никога не съм мислила за странна, останало пък опасна и незаконна. Но ето че за губернатора на Китай съществуването на говорещи животни е било против всички правила на природата, а поставянето им на едно ниво с хората го подтиква да забрани издаването на книгата.

 

3. “Операция “Тъмно сърце” на Антъни Шафър

Сега да преминем към една доста по-сериозна книга – толкова сериозна, че да се наложи изземането ѝ от самия Пентагон. Очевидно разпространяването на информация за строго секретни мисии на ЦРУ не е позволено дори в нашия свят на свободното слово и мнение.

 

4. “Диви лебеди” от Чжун Чанг

Още една книга забранена в Китай и то само защото разкрива в какво положение са жените там и отваря очите на много хора за отношението към тях.

 

5. “На Западния фронт нищо ново” от Ерих Мария Ремарк 

Както много други книги и тази тук е забранена, този път от нацисткото правителство, и то само защото разкрива в пълна свобода на словото, без задръжки и граници, на каква бруталност и жестокости са способни хората по време на война, в случая Първата световна.

***

Е, и тази класация свърши, но интересът ми по темата съвсем не се е изчерпал, така че очаквайте още в скоро време. А сега лека и книжна вечер на всички!

Източник на снимката: 1

 

Реклами

One thought on “5 забранени книги (2 част)

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s