Четете!

Спонтанно реших да напиша този пост, но идеята да изкажа недоволството си от точно определено пренебрежително поведение и насмешливи реакции ме преследва от доста време. Ставала съм свидетел на някои случки, които за мен поне са напълно неприемливи и на коментари, които са откровено невъзпитани. За колкото и либерално и приемащо различията да се смята обществото в днешно време, все ще се намери някой, който да изрази мнението си чрез невъзпитан коментар или злобна забележка. Соред мен това е напълно неприемливо, а когато се отнася за книгите, го приемам като лична обида, дори и да не е отправено директно към мен.

Понякога направо се изумявам как хората приемат четенето и четящия човек като цяло за изчезващ вид. Още по-жалко е, че някои хора, които всъщност обичат да четат, го крият само за да се впишат към общия стереотип, че любителите на книгите са „зубъри“, не са „забавни“, „готини“ и т.н.

Любовта към четенето НЕ е нещо срамно, още по-малко нещо, което трябва да остане скрито от света. На мен лично ми става много приятно, когато, например в трамвая, видя някой, захванал се да чете книга и дори ще си призная, че понякога доста настойчиво и с голямо старание се опитвам да видя коя е тя. И съм сигурна, че има още много хора, за които любовта ви към четенето ще е само още една причина да ви харесват.

Така че просто ЧЕТЕТЕ! Добрата книга не разединява хората, напротив – тя ги прави по-сплотени, дава им общи теми за разговор и им помага да открият, че не са чак толкова различни. Аз лично съм завързала не едно приятелство, говорейки възторжено за любимата си книга. Никога не знаеш дали човекът отсреща няма същите интереси като теб, затова моят съвет е – просто попитайте!

Като за финал ще цитирам една от любимите си авторки – Дж. К. Роулинг: „Ако не обичате да четете, все още не сте намерили правилната книга.“

4 thoughts on “Четете!

  1. Много, много добре казано! И аз не мога да разбера защо четенето се смята за скуно, старомодно или губене на време. Радвам се, че някой започна тази тема и съм сигурен, че ако не всички, поне повечето хора от книжната общност ще те подкрепят. Поздрави! 🙂

    Liked by 2 people

  2. Радвам се, че съществува такъв пост и се надявам да достигне до повече хора – макар за жалост подобни публикации рядко да намират точно хората, които трябва – онези, които смятат четенето за… глупост. Но съм щастлива да видя подобно мнение изразено. Наистина повечето читатели несъмнено ще се съгласят. 😊

    Liked by 1 person

  3. И аз съм ЗА четенето! Ама е хубаво то да се възпитава от ранна възраст, семейството би могло да заинтригува, като детето вижда родител с книга в ръка, това е най-стимулиращо, семейната среда дава най-важния и запомнящ се пример! Да не чакаме само на училището , достатъчно поколения изпуснахме вече!

    Liked by 1 person

Вашият коментар