Тайният портал – Ева Фьолер 

Те са избрани да пътуват в миналото. Тяхната мисия е да запазят хода на историята такъв, какъвто го познаваме.
Този път задачата на Ана и Себастиано се очаква да е лесна – просто трябва да придружат един инженер в Лондон, в 1813 година. Но озовавайки се в миналото, мисията им се оказва повече от опасна: някой разрушава наред порталите на времето и единствено те двамата могат да го спрат. Представяйки се за несметно богати брат и сестра с благороден произход, Ана и Себастиано са приети в кръговете на висшата аристокрация. Така по време на грандиозни балове и разходки с карета в парка те трябва да се справят не само с напористи ухажори, но и да разкрият кой е истинският злосторник. А когато всички портали са разрушени и завръщането им в настоящето е възпрепятствано, играта наистина загрубява…
Не пропускайте третото и последно приключение на Ана и Себастиано, където най-сетне ще намерите отговорите, за които копнеете от самото начало!

***

Явно за мен месец май ще е времето, в което ще дочета две от любимите си поредици. Ето, че настъпи моментът да си кажа сбогом и със Себастиано и Ана и техните пътешествия през вековете.

Третата и последна книга пресъздава едно незабравимо пътуване в Лондон през 1813 година. Изпълнена с приключения и балове, тя най-накрая дава отговорите на въпросите, поставени още в първата книга. Как са се появили порталите? Кои са старите? Защо са нужни пазителите на времето?

Добре дошли в една от най-опасните и рисковани тарални постановки, от която зависи бъдещето на човечеството. Защото пътуването във времето е точно това, а Себастиано и Ана са пионки в една по-висша  игра.

„-И каква е нашата задача в този последен акт? – поиска да узнае Себастиано. – Какво трябва да правим?

– Да излезете на сцената и да играете.“

Но какво се случва когато правилата на играта бъдат нарушени? Ред е на Себастиано, Ана и Хосе да се намесят, за да предотвратят ужасяващите последици.

„В момента играта се саботира. Правилата биват нарушавани, игрището се разрушава.“

А какво е личното ми мнение ли? Много лесно може да бъде изразено – обичам тази поредица. Въпреки това ако трябва да подредя книгите от най-любима към най-нелюбима, тази за съжаление ще се класира последна. Някак си ми липсваше предишната самостоятелност и борбеност на Ана. Тук, особено в началото, тя беше представена по-скоро като слабохарактерна и почти изцяло зависеща от знанията, уменията и защитата на Себастиано. Към края обаче успя отново да се издигне в очите ми, извършвайки някои малко необмислени, но откровено смели и жертвоготовни дела.

Себастиано, от друга страна, проявява изключителна находчивост, борбеност и е способен да се справи с всяка една ситуация, но и той има един недостатък – прекалено много се опитва да ръководи Ана и да направлява действията ѝ, като понякога проявява и чувство на превъзходство над нея.

pixlr_20160511200729307

И последната ми забележка, с която може би вече издребнявам – правописът на някои френски думи нямаше нищо общо с действителността (просто нямаше как да не го спомена, след толкова правила и лексика, набивани периодично в главата ми, наистина ми направиха голямо впечатление).

За атмосферата няма от какво да се оплача. Лондон през онова време е представен идеално – мизерията в източната част на града, страданията, глада и тежкия труд на бедните, липсата на лекарства и квалифицирани лекари са съпоставени с бляскавия свят на аристократите, многобройните балове, угощения, твърде скъпи дрехи и прекалено много храна в повечето случаи оставаща недоядена. Големите разлики между работещата класа и висшето общество са реалистично предадени и показани през гледната точка на един съвременен човек.

Искам само да изясня едно, преди да завърша ревюто – аз наистина харесах книгата и въпреки всичките си критики (които са породени само и единствено от това, че предните две книги породиха в мен почти недостижими очаквания), препоръчвам поредицата на колкото се може повече хора. Сред смеха, предизвикан от многобройните забавни диалози и случки, и напрежението от опасните ситуации, преживявани от героите, читателят наистина може да загуби себе си в този чудно представен свят на отминалите времена. Освен това, всеки, който проявява желание, винаги може да научи някои интересни факти и събития за предишните векове. На всеки, който реши да прочете поредицата : Добре дошли в това невероятно приключение и bon voyage!

1 thoughts on “Тайният портал – Ева Фьолер 

Вашият коментар